Végre krumplimacik

A krumplimaci a medvékkel foglalkozók számára olyasmi, mint a fizikusoknak a Higgs-bozon. (Ha a Higgs-bozon a részecskefizika Szent Grálja, akkor, mivel a krumplimaci a medvetudomány Higgs-bozonja, így egyben a Szent Grálja is; csak az a kérdés, hogy a Szent Grál minek a mije.) Azaz: a krumplimaci lehetőséget teremt az egyesített medveelmélet megalkotására (ha valakinek igénye van rá). Másképpen: a krumplimaci alapjaiban változtatja meg az emberiség medveképét.

Mi a krumplimaci?

A krumplimaci horgolt minimálmedve. Nagy Diána készíti. A „készíti” itt talán nem érzékelteti kellőképpen a lényeget: a tervező saját kezével horgol minden egyes példányt. Ennél egyedibb dizájntárgyat nehéz elképzelni.

Karakterisztika: tenyérben elférő, áramvonalas, puha maci. Anyaga (a fonalé) lehet pamut vagy merinói gyapjú. A pamutból készült változat a medveségből a vidám robusztusságot hangsúlyozza; míg az extra fimom merinói gyapjú a robusztusságot az eleganciával társítja (gondoljunk itt a kanadai és szibériai medvékre).

Folytathatnám, de ezer szónál is többet ér a személyes tapasztalat. A krumplimacikkal kapcsolatban sajátélmény szerezhető a Két Egér Könyvesboltban. (A személyes medvekép megújulása garantált.)


Szakirodalom

Nagy Dia blogja

A krumplimacik első említése