Szöveg nélkül: Csóka és Veréb

Egy nem kellően gondos postás elveszíti Veréb levelét, ennek aztán házasság a következménye (a Csókáé és a Verébé); majd a gólya közvetítésével örökbe fogadnak egy kakukkfiókát. Röviden ennyi a története Kun Fruzsina képeskönyvének, a Csóka és a Verébnek. A könyv megjelenésének története ennél sokkal hosszabb. 

Kezdődött az egész 2010-ben a Szárnyat! című kiállítással, ahol Kun Fruzsi madaras, angyalos és mindenféle más szárnyas lényes képei voltak kiállítva a Két Egérben. Annyira meggyőző volt az összkép, hogy elkezdtük győzködni Fruzsit, hogy készítsen a Két Egérnek egy madaras könyvet. 

 

Szárnyat! Egy kép a kiállításról

Az első elképzelés szerint a könyv valamiféle madárhatározó lett volna, persze kellően absztrakt és színpompás képekkel. Végül azonban Fruzsi valami egészen mással állt elő: szerelmes témájú könyv kicsiknek madárszereplőkkel, lapozó szöveg nélkül. Akkor úgy tűnt, hogy a dolog első része lehet problémás, a szerelmes téma kicsiknek. Hamarosan kiderült, hogy az igazi nehézségek máshol jelentkeznek: ott, hogy „lapozó szöveg nélkül”.

A könyv első változata valamivel rajzosabb, plasztikusabb volt a végül megjelentnél. Többeknek is eszébe jutottak róla a Sárga tengeralattjáró figurái – ami nem rossz előkép.

Csóka régen

Ebben a műfajban akkor még teljesen járatlanok voltunk, így meglepetésként ért, amikor kiderült, hogy nem igazán létezik Magyarországon olyan nyomda, amelyik egy lapozót elfogadható áron ki tudna nyomtatni. Megoldásként elkezdtünk olyan partnerkiadót keresni, akinek van tapasztalata a lapozók kiadásában. Ekkor derült ki, hogy egy szöveg nélküli könyv üzleti sikerében kevéssé hisznek a nagy kiadók. 

Telt-múlt az idő. Míg sok évvel később végül a Móra Könyvkiadó adta háttérrel egy távoli nyomdában elkészülhetett a könyv! Fruzsi lényegesen áttervezte az egészet, hiszen az idő múlásával az alkotói elképzelések sem maradnak változatlanok. A képek egy fokkal lágyabbak lettek. Elsősorban a csóka változott nagyot. 
Most végre itt van a képeskönyvünk.

Esküvői fotó

A Csóka és Veréb nem madárhatározó, senki sem ebből a könyvből fogja megtanulni a veréb vagy a gólya anatómiáját. Nem is segítő könyv. Bár ott van benne az örökbe fogadás, de egy csóka és egy veréb fogad örökbe egy kakukkfiókát… Emberek! Szóval ez poén. Természetesen elindítója lehet a könyv egy ilyen témájú beszélgetésnek, de nem feltétlen célja ez.

Azoknak mindenképpen remek választás, akik nem szeretik ezerszer ugyanazt a történetet ismételgetni, akik a szöveges könyvekhez is ki szoktak találni alternatív változatot. Itt most nyitva a lehetőség. Szintén értékelni fogják ezt a lapozót azok, akik szeretnek böngészni, szellemes grafikai részletek után kutatni; na, itt fognak találni jó párat! A könyv bátran adható bármilyen nyelvű olvasónak, hiszen nincs szövege (bár a hátsó lapon a biztonság kedvéért bemutatjuk magyarul és angolul a szereplőket). 

Szerintünk tehát ez a történet: Egy nem kellően gondos postás elveszíti Veréb levelét, ennek aztán házasság a következménye (a Csókáé és a Verébé); majd a gólya közvetítésével örökbe fogadnak egy kakukkfiókát. És szerinted?


2016. október 22-én találkozhattok Kun Fruzsinával, a Csóka és Veréb megalkotójával a Színes egérben.