Papírt az egereknek!

Hét éves a Két Egér, egyre csak növöget, tele van életerővel és folyton dolgozik valamin. Ha benézel a könyvesboltba, talán nem is látod, de ha jobban körülnézel, a galérián megtalálhatod az egerek műhelyét, ahol az asztalok mindig tele vannak hasznos és haszontalan eszközökkel: a kísérletezés nélkülözhetetlen kellékeivel.

Volt egy pont az egerek életében, amikor barátságot kötöttek a Pikku dot designerével – sok-sok pompás gyerekkönyv illusztrátorával: Máray Mariannal. Ez a találkozás és persze ellenállhatatlan vágyuk a szép papírholmik iránt igen konkrét manufakturális cselekedetekre ösztönözte őket, így készült el az első kisszériás színező füzetünk: A repülés története egerekkel. Azóta keletkezett további négy színező Máray Mariann grafikáival, a Hánylábú c. íráselőkészítős füzet, amely Nagy Diána munkája. A hatodik, igazán rendhagyó színező Medve Zsuzsi Ostástkája. Már kaphatók a Krumplimaci és barátai c. színezőnk első példányai Nagy Diától.

A Pikku dottal való együttműködésünk nyomán keletkeztek az első, azóta már a fél világot bejárt egeres képeslapjaink. A keletkezéstörténethez fontos adalék, hogy a közhidelemmel ellenkezőleg egyre többen ragadtok tollat, ha egy barátotok születésnapját ünnepli vagy lediplomázott, otthagyja az irodát vagy gyereket vár, óvodából ballag, megházasodik vagy épp elválik. Mindeközben Budapest csalafinta turistái közt is egyre nagyobb arányban vannak azok, akik magukat matyó mangalicák helyett szívesebben képzelik kerekező egérnek vagy fagyizó mókusnak. Mindennek köszönhetően a képeslapgyártó üzemünk már három műszakban termeli, ontja az egérvilág ihlette lapokat. A postások lobogó sállal szaladgálnak az utcában fel-alá: reggel egy szerelmi vallomás, délután egy névnap, este egy gyors kitüntetés, holnap délben már ott a keresztelő. 

A koronát legkedvesebb viszonteladóink teszik fel a vonzó egérsikerre: sok éve árusítják lapjainkat mosolyogva az Anno Meseboltban, nagy vidáman a Csendes – a Pesti Szatócsnál, kitűnő kávé mellett a Massolitban, éjjel-nappal a családias Namiban, a rejtelmes Szamócában, a kitűnő Ludwig Múzeum Shopban és Buda új reménységében, a Prezentben is. 

Az egérműhely másik nagy csodája a flexibilis kötésű jegyzetfüzetcsalád, amit néhány éve Balogh Gyöngyi könyvkötővel öntöttünk formába, és immáron az Eskimo Book termékek alkotójával, Szántói Lillával alakítunk tovább. Akinek az állati élethelyzetekre ilyen remek rálátása van, megint csak: Máray Mariann. Grazie mille, Mariann! 
A kreatív kézi kötészet adta szabadságnak köszönhetően ezek a füzetek igazán olyanok lehetnek, amilyennek szeretnéd: ha kinyitod, kinyílik, ha becsukod, becsukódik, ha írni akarsz bele, fog rá a tollad, ha sokat akarsz írni, kifér. Ja, és a borítók: ráborulhat a masala latte, nem lesz olyan nagy baj, mert matt fóliával ellenpontozzuk a felelős erdőgazdálkodásból származó belíveket és előzéket. Csak, hogy mindig legyen valami életszerű a legtisztább elvhűségben is. Hohó, és persze a sarkak! Szép kerekek, hogy hozzád jól illjenek. 

Hálásak vagyunk a füzetek lendületes forgalmazásáért a fentebb említett boltok mellett a jóöreg Írók Boltjának, a virágoskedvű Kisgombos Könyvesboltnak és a Projekt Showroom dinamikus csapatának. 

A 2013. év kitüntetett figyelmet érdemel az első határidőnaplós projektünk miatt. Szebben mondva: alkottunk egy kiváló naplót nektek és magunknak: amiben elfér egy hét és az idő sehol sem folyik ki. 

Kortárs magyar illusztrátorokat kértünk fel – és ezzel a mai napig nem hagytunk fel – hogy tervezzenek a Két Egér számára egy tucat egyedi borítót az előbb 60, 70, aztán később 80-90 naplóhoz, hogy aztán azok előbb 60, 70, aztán 80-90 ember életét tegyék gazdagabbá, sőt egy-egy eredeti kép tulajdonosává. Ugyan lehet találni valamennyi ellentmondást abban, hogy eredeti képet kapsz 4-5 ezer Ft-ért és a képek kicsit talán meg is kophatnak itt-ott a 365 nap során, de annak a ténynek, hogy ennyi pénzért juthatsz egy eredeti műalkotáshoz, és az elkísér téged állásinterjúra, iskolába, irodába, vonatútra, bárhova, olyan bája van, hogy évről évre megragadja a tervezőket és bennünket is. Ezért is írtuk valahol egyszer korábban, hogy útitársat ajánlunk: egy, csak az eredeti képekben fellelhető minőséget, amit nem tud pótolni a bármily csudálatos nyomdagép. Ez egy felajánlás az alkotók részéről, de a vásárló részéről is igényel némi buddhizmust, mert nem lehet vitrinbe zárni a naplót: útjára kell engedni, hagyni kell élni. Nálam Kun Fruzsi almás-körtés csendélete csüng a falon 2013. december 31-e óta. 

Néhány útitársat mutatok, de biztosan emlékeztek a sokszáz pofára, lényre, tájképre, karakterre:

 

Máray Mariann 2016
 

Máray Mariann 2014.
 

Rofusz Kinga 2016.

Holló Anna 2015
 

Molnár Jacqueline 2015
 

Nagy Diána 2014
 

Császár Norbert 2014

Kun Fruzsi 2014


Hamarosan jönnek a 2017-esek! Az is hét, csak 2017. Ha résen akartok lenni, figyeljétek a Két Egér honlapját, iratkozzatok fel a hírlevelünkre azonnal! Idei alkotóink: Holló Anna, Nagy Diána, Máray Mariann, Molnár Jacqueline és Rofusz Kinga. Már – és még mindig – ég a lámpa a műtermeikben!

Lassan közeledünk a jelenhez, a következő dátum 2014. Ekkor indult ela Füzetgyár. A füzetborítók tervezői itt is gyerekkönyv-illusztrátorok, a névsor nagyon hasonló a naptáraknál megismerthez: Kiskovács Eszter, Máray Mariann, Molnár Jacqueline, Nagy Diána. Ezúttal iskolai füzeteket lehet rendelni, a szükséges füzettípus és a tantárgyhoz illő hangulatú borító társításával. Elég sok variáció lehetséges! (Csak zárójelben: a Füzetgyár nem csak iskolakezdéskor működik, rendelhettek egész évben.)

Nagy Dia közkedvelt bodobácsos borítója

Szintén abban az éveben készítettük az első falinaptárunkat Máray Mariann rajzaival. Ebből a naptárból minden évben csak 100 db készül. Nem árt résen lennei, ha nem akartok lemaradni róla!

Falinaptár 2015-re

És most elérkeztunk 2016-hoz. Az idei év újdonságai a papírjátékok. Az egyik az Imago, bogár-színező-kivágó-hajtogató-ragasztó. Ezeket a térbeli bogarakat először Nagy Dia Kontraszt című kiállításán láttuk. Majd három év kellet, de idén végre játék lett belőle.

Kontraszt: első találkozás Nagy Dia bogaraival

A másik papírjáték, vagy inkább játékkönyv, a Furémo, amivel alkotója, Győri Bori (a Kisladik játékaimak egyik kitalálója) teljesen váratlanul állított be hozzánk. Minket egy videóval győzőtt akkor meg, azóta pedig létezik egy a minket meggyőző videónál is meggyőzőbb. A „furémo” egyébként nagyjából egy japán szó, ami keretet jelent, de a magyar fülnek is jól hangzik, és kihallatszik belőle, hogy sokkal többről van szó, mint 40 oldalnyi keretről…

Itt tartunk most. Így hétévesen. És akkor még szót sem ejtettünk a könyveinkről, pedig azok is papírból vannak.

Isten éltesse a Két Egeret és mindenkit, aki szereti (a papírt)!


Galériák:

Papíráruk a Két Egértől

Füzetgyár: füzetborítók

Naplóink 2016-ra