Organikus, hétköznapi mágia

Hogy olvad egybe a népzenei ihletésű magyar gyerekdalos hagyomány, a rock and roll és a távolról visszhangzó táncdalfesztiválok fagylalt és parfümillatú világa? Könnyen és természetesen: a Sárkányjárgány, a Rutkai Bori által jegyzett, és a Rutkai Bori Banda által megszólaltatott „kaland-dalos” kötet címadó dalában főképp az utóbbi két hangulat vegyül el, így aztán jól alakuló kerti vagy nagyszobai zsúrokhoz, vagy spontán porszívózásokhoz nagyon jól ajánlható.

Sárkányjárgány nem megy a járdán,
toronymagasan repül felül.
Sárkányjárgány nem megy a járdán,
aki meglátja, beleszédül.
Tüzet okád a kipufogója,
gyorsabban száll, mint a robotgólya.

Hallgasd: https://www.youtube.com/watch?v=bWKGQMwMBpU

Rutkai Bori organikus, hétköznapi mágiával lélegző dalai versekként jönnek elő a köréjük nőtt vizuális dzsungelből:

Villámok laknak a felhőkben,
biciklik áznak az esőben.
Orgona, rózsa, fokhagyma,
kivirult rajtuk a rozsda...

Ahogy az előbbi „rozsdás” dalban is, úgy a következő „vadlovasban” is megzabolázatlan, belső erőinket átmozgató ritmusok csalogatnak ebbe a dzsungelbe:

Ázsiai pázsitokon, konkokokonká,
lovagol egy mongol rokon, konkokokonká,
gondolatgyors vadlovakon, konkokokonká,
álomködös hajnalokon, konkokokonká.

Felhőjáró varázslovak, konkokokonká,
téged is elvarázsolnak, konkokokonká,
sámán álomban meglátlak, konkokokonká,
égig érő fánál várlak, konkokokonká.

Olyan jó, hogy Rutkai Bori dzsungelében ugyanúgy elférnek a „palánta planéták” és a „hordozható” tábortüzek, mint a „boldogságban úszkáló uszkár” vagy „Űr Lajos”:

Itt a bátor űrhajós,
csillagszemű Űr Lajos!
Itt a bátor űrhajós,
csillagszemű Űr Lajos!

--

Jó dolga van az uszkárnak,
ha boldogságban úszkálhat,
és azért hívják Oszkárnak,
mert így nevezték el!

Rutkai Bori, ha egyszer kinyitja a csapot, akkor jönnek vele az archaikus társadalmak, az egész galaxis, de előkerülnek kakaózással és Télapó-várással töltött téli napok, mindenféle apró lények, házi és technológiai varázslatok. Ahogy egy tisztességes háztartásban vagy egy virágzó emberi lélekben, ebben a kötetben is minden mindennel összeér és egymást élteti: hangok, szavak, dallamok, képek és ritmusok – az egész földi és égi világ.

Ahogy az uszkár és a spániel fejest ugranak a fenti katonadalba – szövegbe és dalba – ugyanazzal a keresetlen abszurditással öltenek testet rózsaszín és zöld bundájukban egy buli-limuzinként vagy hippi buszként a mezőn közlekedő traktor tetején. A traktort ráadásul Arnoldnak hívják. Hogy miért Arnold? „Mert így nevezték el.”

A random és a naiv – a kötetben működő két fő erő – olyan elemi vidámságot csorgatnak felénk, ami még a legnagyobb nyári melegben is felüdíti sánta rímektől és szirupos nyári gyerekkoncertektől sajgó elménket. A váratlan szöveges, zenei és képi fordulatok nemcsak a fejünket frissítik fel, de arra is sarkallnak, hogy a dinnyeszezont minél több festegetős-közösen zenélős hétvégével töltsük el.

Aki keresné a Vacka-dalokról elhíresült Hébe-Hóba Bandát, most már a Rutkai Bori Banda nevét figyelje a nyári fesztiválprogramokban!

Vörös Juli


Sárkányjárgány – Elvarázsolt kaland-dalok. Dalszöveg, illusztráció: Rutkai Bori; zene: Rutkai Bori Banda. Kolibri Kiadó, 2014