Nagy nyári könyvajánló – napról napra

Nyári ajánlónkban június végéig naponta négy különböző olvasnivalót ajánlunk (vegyesen az újonnan megjelentekből és a régiekből, nagyoknak, kicsiknek). 
Az ajánló 2. része (június 27–30.) itt olvasható. Alább pedig a korábbi napok könyvei: csupa remek nyári olvasmány!

(június 26.)

El fogsz tűnni

Wéber Anikó jól ismeri és remek eszközökkel ábrázolja az iskolai közösségek működésének lélektanát, (olykor sötét) dinamikáját. Miközben egy gördülékeny, izgalmas kiskamaszregényt olvasunk, olyan súlyos kérdésekkel szembesít a szöveg, hogy pl. mennyire cinkosa az erőszaknak a tétlen szemlélő.


Min mester inasa

Kevés ember lenne, aki arra a kérdésre, hogy milyen témáról érdemes ifjúsági regényt írni, a régi koreai fazekassságot emelné ki. A Min mester inasa letehetetlen, katartikus ifjúsági regény, a témája pedig a régi koreai fazekasság. Aki nem hiszi olvassa el. Felnőtteknek is ajánlott!


A világ leggonoszabb meséi

Aki szerette A vilg legrövidebb meséit, nem kell tovább várnia, itt a folytatás, az Ijjas-Lackfi duó ezúttal is rendkívül rövid meséket szállít, de ezek most nagyon gonoszak is. Az ellenpontot Molnár Jacqueline minden gonoszságot nélkülöző illusztrációi jelentik.


Rév Fülöp

Ideje elővenni ezt az őrült módon stilizált nyelvezetű, minden pillanatában humoros gyerek lovagregényt, mert ez a könyv még egy balatoni nyaralásnál is balatonibb!


(június 24.)

Egy könyv, amit nagyon vártunk:

Esti állatmesék

Boldizsár Ildikó – függetlenül attól, hogy éppen gyerek vagy felnőtt mesegyűjteményt állít össze – komolyan veszi a közönségét, és persze komolyan veszi a meséket is. Az esti állatmesék az óvodás-kisiskolás korosztálynak szól, de ez ne tántorítsa el az idősebbeket sem. És nemcsak azoknak ajánljuk, akik állatmesékre vágynak, hanem mindenkinek, aki értő vezetéssel szeretne felfedezni egy újabb területet a mesék univerzumából. 


A Matyi és Sári-sorozatból bármelyik kötetet ajánlhatnánk, de most nyár van, tehát:

Matyi és Sári nyaral

Matyi és Sári minden kívánságot teljesítő telefonjuk segítségével egészen valószínűtlen nyári kalandokba keverednek, olyannyira, hogy izgulunk, hogyan fognak kikeveredni belőlük. (De fölösleges izgulni.) A könyvnek van egy nagyon fontos tanulsága: a cseh humort nem lehet elég korán kezdeni!


Egy vadonatúj könyv kicsiknek:

Kisgombos-mesegyűjtemény

Kicsiknek való mesegyűjteményre vágysz? Nem kell tovább keresni. Ebben a könyvben keveredik a hétköznapi élmények visszamondása a mesés elemekkel úgy, ahogy azt a kicsik szeretik. Minden mese egy másik hangulat, egyben egy másik illusztrációs világ is. És minden mesét sokszor kell újramesélni!


És egy bevált, régi kedvenc:

Bolyongások Budapesten

Podmaniczky Frigyes báró azt vallotta, hogy nemcsak élni, hanem nyaralni is Budapesten lehet legjobban a világon. Vegyük komolyan a kockás báró szavait, és nézzünk körül úgy, mintha először látnánk Budapestet! Ebben pedig nagyszerű segítséget nyújt a Múzeumi Egér és unokatestvére. A kötet elsősorban kisiskolásoknak szól, de még a felnőtteknek is tartogat érdekességeket, meglepetéseket. Igazi családi könyv!


(június 23.)

Gondoltad volna? Tuti tények és totális tévhitek

Több poént nem lövünk le, de azt azért eláruljuk, nem kell félni, nem isszuk a dinoszauruszok pisijét. És egy bizonyos szempontból tényleg a Mount Everest a Föld legmagasabb hegye, de léteznek más szempontok is, azok szerint nem az. A Gondoltad volna? könnyed, vidám és okos könyv. És ami a legfontosabb, megtanulható belőle, hogy nem árt mögé nézni még a legszlárdabbnak hitt közkeletű ismereteinknek, mert nem kevés meglepetés érheti az embert. A könyv kisiskolásoknak szól, de a szülők is olvassák el!


Egy igazi régi klasszikus:

A kis Nicolas

René Goscinny mestere a helyzetkomikum ábrázolásának. Történeteiben a gyerekek szeretnivalóan elvetemültek, a felnőttek pedig esetlenek, sőt olykor kifejezetten ostobák, ami ebből kijön, az szinte elviselhetetlenül humoros. És azt még nem is mondtuk, hogy a képeket Sempé rajzolta, minden idők egyik legjobb illusztrátora. A vastag könyv öt kötetnyi, összesen 86 Nicolas-történetet tartalmaz, ami soknak tűnik, de igazából kevés.


Boribon a bajnok

Nehéz a nyarat új Boribon nélkül elképzeni, de szerencsére nem is kell. A legújabb könyvben Boribon számára elég szerencsétlenül alakul egy futóverseny. Már éppen nekikeseredne, de barátai és főként Annipanni nem hagyják cserben. A kicsik a többi Boribonhoz hasonlóan ezt a könyvet is imádni fogják.


Végül egy régebbi (tavalyi) könyv:

Astra és aZűrsütik

Ez könyv valamiért soha nem került be az ajánlóinkba, pedig igazán megérdemelte volna. Most jóvátesszük ezt a mulasztást. A dolog ott kezdődik, hogy a kötet nagyon jól néz ki. És a szövege is teljesen rendben van. Őrült, fordulatos és helyenként kifejezetten izgalmas. Egyfajta Galaxis útikalauz gyerekeknek. Második-harmadik osztályosoknak ideális, de más is jól szórakozhat a történeten, amiben nem egyedül a vérszomjas sütemények jelentik a problémát...


(Június 22.)

Szívlapát

Most egy darabig nem lesz kérdés, hogy milyen verseket olvas a középiskolás korosztály és a felnőttek egy része: a Szívlapátot. A 16+-os kortárs versantológia a 2017-es könyvhét egyik legfontosabb kötete.

Biztosak lehetünk benne, hogy a Szívlapát 85 verse igazán megkönnyíti a dolgát annak, aki képet akar alkotni a kortárs magyar költészetről. (És ez nemcsak a tizenévesekre vonatkozik, hanem a felnőttekre is.)


És akkor egy régi darab

Ella és barátai

A csúnya-jó könyv kategória örök nyertese. Kibírhatatlanul vicces történetfolyam iskolába járóknak és iskolába menőknek. A könyv világa egyszerű: az iskola egy remek, vidám hely, ahol mindenki teljes mértékben őrült. Ebből aztán olyan szituációk alakulnak ki, hogy hallgatóság vagy az olvasó újra és újra zokogva nevet.

A témák peig kimeríthetetlenek és megunhatatlanok... de szerencsére van sok folytatás. Az Ella és barátai felolvasásra van kitalálva, de kicsit nagyobbaknak saját olvasményként is működik.


A Fásli utcai állatkórház – Felújítás alatt

Érdemes volt várni, hosszú szünet után újra hallunk a Fásli utcai Állatkórházról, és nyugodtan megkockáztathatjuk, hogy ez, a harmadik rész lett az összes közül a legviccesebb. A felújítás miatt az egész kicsit olyan, mintha a valódi magyar egészségügyben járnánk... csak persze sokkal vidámabb.

Vicces szöveg, hosszan böngészhető képek, tökéletes strandolvasmány nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak. (Csak nehogy aztán megfeledkezzenek a strandolásról!)


És egy könyv, ami pár év alatt klasszikus lett:

Garmann nyara

Utolsó nyár az iskolába menés előtt. Ezt a sajátos atmoszférájú és meglepő témájú könyvet egyszer mindenkinek el kellene olvasni, aztán még többször újra. A szöveg és illusztráció szétválaszthatatlan egysége lehet a kulcsa a váratlanul erős hatásnak. Ha ez megvolt, már nyugodtan jöhet az iskola!


Az ajánló 2. része (június 27–30.) itt olvasható.