Mi az a Két Egér-lista?

A könyvesbolt utáni életünk egy fontos pillanata: új blogot indítottunk a Kölökneten, a címe Két Egér-lista. A célja többek között pedig az, hogy ne hagyjuk veszni azt a tudást, amit a Két Egérben felhalmoztunk. Ráadásul sok esetben különvéleményünk van arról, hogy mi is a jó gyerekkönyv. Addig meg sem állunk, amíg meg ne mondjuk, hogy szerintünk melyik a 100 legjobb gyerekkönyv és a 100 legjobb segító könyv. De most még csak 20-nál tartunk...

A Két Egér-lista főoldalán olvasható a gyerekkönyvügyi blogunk.

Van egy gyerekkönyves 100-as listánk, ami egy szubjektív (de sok objektív feltételt is támasztó) toplistája a piacon lévő gyerekkönyveknek. Az induláskor egyelőre csak 20 könyvet sorolunk fel. Majd havonta kb. tizesével bővítjük.

És a válogatás elveit is részletesen megfogalmaztuk.

Ami még jön: a piacon lévő segítő könyvekről (szóljon az gyereknek vagy szülőnek) szintén dolgozunk egy 100-as listán.

Ami fontos, a Két Egér-lista tényleg nem függ egyetlen meghatározó kiadótól vagy könyvkereskedőtől sem (a Két Egér Könyvek vagy a Kölöknettel összefüggésbe hozható Tea Kiadó a könyvpiac apró, független szereplői). Ez lehetőséget ad arra, hogy az igényes kis műhelyek – akik azért sem nőttek nagyra, mert a mainstreamből fölfelé lógnak ki – azonos súllyal szerepeljenek a válogatásunkban, mint a piacot meghatározó nagy kiadók.

A listára átmentettünk számos, a Két Egér honlapján korábban megjelent írást, amelyek a listázott vagy háromegres könyvekről szólnak.

Mert a Két Egér-lista nem lényegtelen része a könyvek minősítése:

A 100-as listára a zsűri (Kele Fodor Ákos, Majoros Nóra, Mészáros János) teljes egyetértésével lehet felkerülni – feltéve, hogy a könyv megfelel minden előzetes feltételnek.

Három egeret kap, ami listás lehetne, de vagy valamelyik feltételnek nem felel meg, vagy van egy hasonló, de még jobb könyv (esetleg ugyanattól a szerzőtől) a listán... vagy egyszerűen egy hajszál elválasztja a listától.

Két egeret kap az a könyv, amit bár teljes szívből ajánlunk, mégis valami apró minőségi-esztétikai kifogásunk van, ami miatt nem kerülhet a listára.

Egy egeret az a könyv kap, amit szintén érdemes megvenni, senkit nem beszélnénk le róla, sőt. Viszont valamilyen szempontból mégis tökéletlen.

Látható, hogy mindegyik könyvet, ami megjelenik valamilyen módon a blogon vagy a listán, nyugodt szívvel ajánljuk. Amelyik könyv nem kap egeret, azokról hallgatunk, arra nem szeretnénk időt vesztegetni, hogy elmagyarázzuk, miért nem ajánlunk valamit.

Reméljük, hogy sikerül segítenünk az eligazodni a gyerekkönyves kínálatban, ami számunkra sem mindig könnyű.