A menzakaja örök

Végy egy kiló betűtésztát, paradicsomot – amennyit gondolsz –, és bátran fűszerezd meg a Lackfi-féle keverékkel, meglátod: ízes-zamatos levesed lesz. Mi is sülhetne ki a Betűtészta Kiadó és Lackfi János alkotói együttműködéséből, ha nem egy frappáns, (magát) etető családi verseskötet.

Végre lett Betűtészta című vers is a világon, lett költő, aki megénekelte egy tál meggyszószos főtt hús és egy maroknyi törpe kalandjait és, aki terápiás verset írt a sóskáról:

Aki téged kitalált,
te sóska, te sóska,
ki kéne taposni őt
laposra, laposra...

Panírcsipkedős kedvet csinál a prózai rizstengeren úszó, vélhetőleg Kisalföld méretű rántotthús-szigetekhez:

A hús partja csipkés panír,
panír, panír,
partra száll a gyerek, ha bír,
ha bír, ha bír!

Lackfiék menüjét kóstolgatva gyerekeinkkel közösen dolgozhatjuk fel a mindenkori menza örökzöldjeit: a titokzatos tojásleves után ehetünk „szerelmes mákos tésztát”, a „kenyéren lúdbőrző” körözött mellé egy kis „emberül tanuló” szilvás gombócot.  Néhol jól bevált, de több versben is üdítően új ritmusokkal zümmöghetjük, mormolhatjuk, skandálhatjuk: milyen vitézi tett befalni a közüzemi pizzát, belenyalintani a tökfőzelékbe vagy nem megenni a hagymás kenyeret.

Én nem nyitok tökről vitát,
tányéromon tök jó világ!

Tök-tájakon cseppentve zsírt
megy pár kicsiny foszlány fasírt.

Aki épp melankolikus kedvében van, békésen kitekerhet egy „tapadós, ragacsos kakaós csigát” vagy rakosgathatja a „cicaetetős láboskába” a paradicsomos káposztát. Ha pedig egészen el akarunk révülni, a „törpézést” tudom javasolni a meggyszósszal:

Szándékom nincs enni,
törpézek, kész, ennyi.

Kész, ennyi, törpézek,
úszkálnak, szörföznek.

Szörföznek, úszkálnak,
meggyszószban turkálnak.

Turkálnak meggyszószban,
Ők tették… Én szóltam…

A menühöz szépen meg is terítettek. Megyeri Annamária jól eső, barátságos és érzékletes képi világot körített nekünk. Ártatlanul expresszív, épp elég édes és sós, és bár nem okoz döbbenetet, felhívja magára a figyelmet.

A kötet arra is emlékeztet: mennyire elképesztően és elringatóan konzervatív is a világ, ha a mai ovisok és kisiskolások is ugyanazt eszik, mint mi a 70-es, 80-as években.

Vörös Juli


Paradicsomleves betűtésztával. Írta: Lackfi János, illusztrátor: Megyeri Annamária. Betűtészta Kiadó, 2014