Kis Könyves Éj: Cellux, Palkó, Jáva

Hamarosan újra Kis Könyves Éj!

Idén is belefogtunk a független könyvesboltokat összefogó éjszakai program szervezésébe. Nagyon jó látni, mennyien vagyunk, akik lelkesedünk a kicsi, jó hangulatú boltokért, akár mint ott dolgozók, akár mint olvasók. Szeretjük a személyes kiszolgálást, keressük az egyedi kínálatot.

 

Április 19-én a Két Egér is igyekszik valami jóval megajándékozni barátait ezen az éjszakán. Lássuk csak:

Délután, amikor még magasan fenn lesz a nap újra könyvszobrászkodunk. Akkora sikere volt a korábbi alkalmaknak, hogy idén tavasszal is meghirdetjük a régi, hibás, megunt, cikissé vált vagy pusztán felesleges könyvek átalakító műhelyét. Ami most más lesz, hogy a Cellux Csoportot hívtuk meg vendégművésznek, fő inspirálónak. A Cellux-féle gondolkodásmód biztosan egészen átformálja majd a már nagyöreg könyvszobrászok hozzáállását is. Meglátjátok, milyen komoly munka ez. Sőt, a Celluxnak köszönhetően most kifejezetten gyerekbarát lesz a műhely – gondoljatok csak bele, már önmagában ez a tény mindent megváltoztat. És akkor jövünk mi, akik hozzányúlunk a könyvekhez…

Tehát az első program: 

15.30: Könyvszobrászat a Cellux Csoporttal – könyvek újrahasznosítása Cellux-stílusban gyerekeknek és felnőtteknek. Fontos: Hozott anyaggal is lehet dolgozni! Tehát hozzatok könyveket!

És aztán:

Alkonyat előtt egy kicsivel Szegedi Katalin lesz a vendégünk. Palkó miatt jön, – ha ismertétek Lenkát, biztosan emlékeztek Palkóra is, nos, róla van szó. A szerző és illusztrátrátor folytatta a történetet, azaz Lenka története után most elmeséli Palkóét is. Emlékeztek még, hogy találkoztak?

Nem csak a könyvet mutatjuk be, aznap este kiállítás is nyílik Szegedi Katalin képeiből itt fent nálunk a Két Egér galériájában. Kiváló alkalom arra, hogy találkozzatok Szegedi Katalinnal. A könyvet egyébként a Csimota Könyvkiadó gondozta, őket is ünnepeljük aznap este.

Pontos koordináták:

18.30: Szegedi Katalin: Palkó – könyvbemutató és kiállításmegnyitó. (Palkó: a Csimota nagysikerű Lenkájának folytatása.)

Napszállta után:

Most jön a távoli, az ismeretlen, a varázslatos. Már rég készülünk elhívni Dus Polett indonéz wayangos társulatát, hogy legyen nálunk is igazi, mesés árnyjáték. Polett Jáván tanulta ki a wayangozás művészetét, az előadás előtt biztosan mesél is majd arról, milyen egy wayang-előadás Jáva szigetén. 

Tehát:

20.30: Az Esőkirály és a szépséges Jázminvirág – jávai árnyjáték tradicionális hangszerekkel – Dus Polett és társulata

„Réges régen történt, a Nagy Nap ragyogása alatt. Szerelem és virágillat szállt a levegőben. Egy pillantás, amely megduzzasztotta a könnyek folyóját. Egy vágyakozó lélek, aki megtanult repülni. Egy szó, mely sokat ígért. A fiú, aki nagyra vágyott, és a madár, aki nem repült elég sebesen…”

A komoly misztikus hagyományokkal bíró, a valamikori palotakultúrák alatt virágzó jávai árnyékszínház még mindig meghatározó művészi forma Indonéziában. A gyönyörűen kidolgozott, csipkézett és festett bőr bábukkal életre kel több száz év szellemi tanítása.

Vászon és árnyék. Valóság és káprázat az emberi és az isteni szféra találkozása, összeérő világok.Örök kérdések és örök válaszok a jóról és a rosszról, a választás hatalmáról, az ember felelősségéről és szerepéről és az egyént és a közösséget segítő szellemi világ rendjéről." (Dus Polett)


Utána éjfélig: Indonéz konyhára hangolt csemegék – ahogy a Két Egér készíti. Sürgünk-forgunk a konyhában, meglátjuk, mi sül ki belőle. 

Mindenkit örömmel látunk aznap délután is, este is, éjjel is!


Lásd még: Kiskönyves blog, Éj a Facebookon, Cellux Csoport, Csimota-interjú Szegedi Katalinnal