Két fantasztikusan kalandos könyv

Kepler62 – A játék és Szuperhős lett a bátyám: két fantasztikusan kalandos könyv felső tagozatosoknak. Aki ajánlja, Tikk Hanna Léna tizenkét éves olvasó.

Timo Parvela, Bjørn Sortland, Pasi Pitkanen: Kepler62 – A játék

Mi lesz jövőnk legnagyobb kincse?

Ari és Joni története egyaránt mozgásba hozza kicsik és nagyok képzeletét.

A két féltestvér története a jövőben játszódik és pontosan bemutatja milyen problémák fognak felmerülni, ha nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen. Ebben az időben a gyümölcs már olyan nagy becsben tartott kincs, melyet egy átlagos család nem nem engedhet meg magának. Ezért vetemedik Ari a könyv elején lopásra. De a gyümölcsön kívül még más is csábítja tizenhárom éves főszereplőnket. A Kepler62. Egy számítógépes játék, amit még senki sem tudott végigjátszani, amiről száz meg száz pletyka repked az utcákon, és amit Ari el akar lopni, ám kudarcot vall. Az a játék, amit Joni egy idegen nőtől ajándékba kap egy dobozos kóla mellé. 

Ezt a könyvet egyaránt ajánlom szenvedélyes olvasóknak, és azoknak, akik még csak most kezdenek elmerülni az oldalak rejtelmeiben.


David Solomons: Szuperhős lett a bátyám

Egy ártatlan mondat, amely emberéleteket változtat meg.

Luke a történet elején hihetetlenül dühbe gurul. Hogy miért, mikor és hol? Hát, minden pontosan egy fakuckóban kezdődik. Luke és a bátyja Zack együtt ücsörögnek ott. Luke (mint mindig) képregényt olvas és Zack (ugyanúgy, mint mindig) éppen a matekháziba van elmerülve. És abban a pillanatban mondja ki Luke a sorsdöntő mondatot: „Pisilnem kell.” Ez így nem hangzik valami nagy hűhónak, de ha egyszer megtudod, mennyit változik (és főleg hogyan) Zack azalatt a kis idő alatt, elámulsz. Szuperképességei lesznek. Sőt, ez még nem minden! Egyből KÉT galaxist kell megmentenie és még ott van az a fura mondat is, amit Zorbon a Döntőbíró (vagy Tarzan a Sáfránnyíró?) mond Zacknek, még mielőtt beszállna szuper turbó űrhajójába. Mindebből óriási hűhó keletkezik, melyben keveredik a romantika, a képregények varázsa, és az a fura érzés, hogy milyen, ha a bátyád egy szuperhős.  

Tikk Hanna Léna tizenkét éves olvasó


Timo Parvela, Bjørn Sortland, Pasi Pitkanen: Kepler 62 – A játék (Pozsonyi Pagony, 2016)

David Solomons: Szuperhős lett a bátyám (Babilon Kiadó, 2016)