Két Egér 10 könyve 2016-ban

Izgalmas év volt a Két Egér Könyvek számára 2016. A Móra Könyvkiadó szárnyai alatt végre megvalósíthattuk néhány év óta várakozó tervünket. Közben idén is jöttünk ki kis példányszámú kísérleti könyvekkel. Végül tisztességes lista állt össze a Varjaktól kezdve a Krumplimaci és barátaiig. Ilyen volt a kiadó működésének kilencedik éve.

Lássuk!

A varjak és a csörgőkígyó

A varjak egész évben itt vannak velünk, de télen valahogy láthatóak. Ebben a varjas téli időszakban jelent meg nálunk Huxley egyetlen gyerekkönyve Máray Mariann illusztrációival. Sokan rácsodálkoznak, hogy Huxley ilyesmit is írt, és keresni kezdik a történet mélyebb filozófiai értelmét. Érdemes lazábban venni a dolgot, ez tényleg egy mese, nagyon jó mese! Érdekes, hogy a könyv évtizedekig csak angolul létezett, aztán az utóbbi időben elindult egy trend, pár év alatt számtalan nyelven megjelent a mese. És ebből a magyar a miénk!


Bolyongások Budapesten (2. kiadás)

A Bolyongások előző kiadása elfogyott, néha-néha sikerült felhajtani kósza példányokat, de már évek óta aktuális lett volna az új kiadás. Most végre megjelent, ráadásul átdolgozott formában, hiszen 6-7 év alatt elég sok dolog változott a városban, és mi követtük ezeket a változásokat. A megjelenés éppen a Budapest100 idejére esett, így aztán egy József körúti házfelfedezéssel ünnepelhettük.


Színek (2. kiadás)

A Két Egér kalandjai-sorozat másik népszerű része, a Színek is elfogyott rég, szerencsére csendben kijött ebből is az új kiadás, a könyvhéten már újra kapható volt. Itt az új kiadásban – a témából adódóan – nincsenek látványos változások. A nyomda szép munkát végzett, talán csak elfogultság, de ez a könyv mintha sokkal szebb lenne az első kiadásnál...


Csóka és Veréb – Jackdaw and Sparrow

Nyáron, éppen akkortájt, amikor az énekes madarak elcsendesedtek, jelent meg Kun Fruzsina gyönyörű lapozója. Ezt a madaras könyvet olyan régen terveztük, hogy az már történelmi léptékűnek mondható, ezért aztán különösen nagy öröm, hogy végre itt van. És valóban nincs benne szöveg, ez tényleg képeskönyv. Mese képekben, a szöveget ti mondjátok. Nem lesz nehéz!


Babageometria: Vonalak (2. kiadás)

Olyan régóta ígérgettük, hogy lesz új kiadás Nagy Diána könyvéből, aztán mindig csak csúszott a megjelenés... egészen novemberig. Közben sajnos jó pár baba kinőtt a babageometriás korból. Most újra itt van, és újra kapjuk a fotókat a könyvet elmélyülten tanulmányozó csecsemőkről!


Babageometria: Formák

Ráadásul megérkezett a Formák is. Vannak, akik „folytatás”-nak nevezik. Mi inkább azt mondanánk, ez a Vonalak párja. Kiegészítik egymást. Azt mesélik, hogy a babák gyakran nevetnek az oldalak láttán. Jó lenne belelátni a fejükbe, hogy mit találnak benne ennyire viccesnek!


Prométheusz, Sziszüphosz, Bellerophontész

Végül megvalósult még egy sok-sok éves tervünk: megjelent végre a Mitológiai zsebkönyvtár első része! Kezdésként három az istenek ellen lázadó hős történetét dolgoztuk fel. A könyvet Koncz Tímea illusztrációi teszik varázslatossá. Nincs megállás, a görög mitológiában aztán van alapanyag bőven a folytatáshoz!


A korábbi évekhez hasonlóan idén is folytattuk a kis példányszámú, kísérleti könyvek kiadását. Szeretjük ezt a „normál” könyvek készítésének sokkal szabadabb műfajt, mert ilyen izgalmas dologk születnek belőle:

Ostástka-színező

Medve Zsuzsi színezője egy emlékezetes kiállításmegnyitóra készült színezőlap-sorozatból indult ki. Lényegében anti-felnőttszínező, ami felnőtt színezők rajongóinak ugyanannyira jó, mint azoknak, akik ki nem állhatják a műfajt. Szép eredmény! Nem?


Furémo

A Furémo neve egy japán szóból ered, aminek a jelentése: keret. A keretre lehet ráépíteni a kivágható alkatrészekből az állatarcokat. Szinte végtelen sok állatarcot. Győri Bori zseniálisan kreatív könyvjátéka ezen a videón látható működésben. Mert ebben az esetben minden szónál többet mond a látvány.


Krumplimaci és barátai

A kiadó az évet Nagy Diána 3+-os rajzolófüzetével zárta. Szerencsére már van jó néhány olyan kiadvány, amelyik a lehető legnagyobb szabadság meghagyásával motivál a rajzolásra. A Krumlimaci és barátai is iylen, csak sokkal kisebbeknek szól, és sokkal aranyosabb rajzok vannak benne!


Ha 2017-ben hasonló listát tudunk írni év végén, akkor elégedettek lehetünk majd. Készülünk pár meglepetéssel!