Kedvenc könyveink 2016-ban

Tökletesen szubjektív, teljesen igazságtalan és bármiféle objektív mércét nélkülöző listát készítettünk arról, melyik könyveket szerettük legjobban 2016-ban. A legrosszabbul azok a könyvek járnak, amiket év közben ajnároztunk, most meg elfeledkeztünk róluk. De mindegy. Lássuk tehát a legemlékezetesebbeket! (Ja, igen: a Két Egér könyveit egy másik posztban tárgyaljuk, azért nincsenek a listán.)

Pizsamátor

Az emlékezetes könyvek sorát a Pizsamátor nyitotta tavasszal. És rögtön hozzá kell tenni, hogy a könyv a zenével együtt válik korszakos műalkotássá. Minket teljesen áthangolt, Sárkányjárgány-rajongókból egy csapásra Pizsamátorrajongók lettünk. Az, hogy Rutkai Bori Banda koncertjein elsősorban ovisok csápolnak, ne tévesszen meg senkit, ez a zene, kép és szöveg a felnőttek számára ugyanolyan izgalmas.

Ezt írtuk róla »


A tavaszi felhozatal, söt talán az egész év legszebb könyve a megnyerő portugál illusztrátor, Catarina Sobral alkotása: Az én nagyapám

Legyen elég róla annyit elmondani, hogy nem ijedt meg attól, hogy piros-zöld könyvet csináljon (a képen láthatónál sokkal pirosabbat és zöldebbet valójában!). A szöveg egyébként olyan, mintha mondjuk maga Jacques Tati írta volna. Amúgy az 2014. évi Bolognai Gyerekkönyv Fesztivál illusztrációs nagydíját kapta a kötet, teljes joggal!


Szintén tavasszal érkezett az egyik leghíresebb Lucky Luke-szám, a 25., azaz A zöldfülű.

Az ünnepi alkalomra keményborítós különkiadás is megjelent extra oldalakkal, ez nálunk sajnos már elfogyott, a hagyományos formátumú megvásárolható.


Szintén tavasszal robbant be az életünkbe a Stand up! – Egy majdnem normális család...

Fölösleges elemezni, hogy milyen problémákat dolgoz fel Molnár T. Eszter könyve, mert az a lényege, hogy egy igazán jól megírt, élvezetes szöveg, és ezt az olvasók szemmel láthatóan díjazzák. És már itt van a folytatás is!

Tizenkét éves olvasónk ezt írta a könyvről »


Bár a Jelen! antológia „Kortárs ifjúsági novellák” alcímmel jelent meg, belül inkább az ifjúságról szóló felnőtt elbeszélések olvashatók.

Persze ezek olyan felnőtt szövegek, amikkel egyáltalán nem baj, ha a nagyobb kamaszok is megismerkednek... tehát akkor mégis ifjúsági. Remek válogatás, ahol ismert szerzők emlékezetes novellái váltakoznak ismeretlen szerzők emlékezetes novelláival.

Ezt írtuk a könyvről »


Aki azt hitte, hogy a hős-lúzer tematikában már mindent megírtak, annak csattanós választ adott David Solomons könyve, a Szuperhős lett a bátyám!

A szerzőnek sikerült az elkoptatott hívószavak köré egy élvezetes, egészen eredeti történetet építenie, mi szeretjük... és az olvasók sem panaszkodnak rá. És itt a folytatás is Földönkívüli a tesitanárom!... Földönkívüli, mi más!

Tizenkét éves olvasónk itt írt a könyvről »


Timo Parvela igazán sokoldalú szerző, de így is meglepetés volt számunkra, hogy szerzőtársaival most sci-fivel állt elő. A Kepler62 – A játék lebilincselő könyv.

Olyan fiús könyv, amit lányok is szívesen olvasnak. Sőt olyanok is elolvassák, akik egyébként nem szeretnek olvasni. Egyetlen baja, hogy hamar véget ér, és akkor lehet várni a folytatást. De szerencsére már az is itt van!

Tizenkét éves olvasónk itt írt a könyvről »

Itt pedig a 2. részről »


És ha már itt tartunk: a kisebbeknek is megjelent egy remek sci-fi, az Astra és aZűrsütik. Philip Reeve az Olivér és a tengerkócok-ból megismert stílusban valósítja meg a gyerekek Galaxis útikalauzát.

A könyvet saját olvasásra szoktuk ajánlani, de felolvasva is élvezetes. A sorozat pedig folytatódik Sennel és egy mopszok húzta kutyaszánnal...


Szerencsére idén sem maradtunk Tatu és Patu nélkül. A legújabb módszertani könyv a Tatu és Patu, asztalhoz! 

Elméleti és gyakorlati útmutatások olyan triviális problematikától kezdve, mint az étel szájba, majd gyomorba helyezése, egészen Étel Végső Leküzdésének művészetéig.


Nehogy végképp leragadjunk a fiús témáknál, jöjjön egy királylányos könyv. Simon Réka Zsuzsanna királyos könyve is nagy kedvencünk volt, de a Majdnem egy tucat királylány, ha leht, még jobb.

Persze, senki se gondoljon szabályos királylányos mesékre, csak majdnem szabályosakra. Az egész könyv éppen ettől a „majdnem”-től lesz olyan jó!


Nem hiányozhat a felsorolásból a Puszi, nyusz! Kárpáti Tibortól. Vicces lapozó kicsiknek... vagy designkönyv felnőtteknek... mindenki maga döntse el.

A váltakozva nagyszerű és fárasztó rímek és szóviccek és Kárpáti-féle minimalizmus most is bevált!


Nem tudom, volt-e már ilyen, de most van: bekerült egy foglalkoztató a kedvenceink közé ( és a vásárlók kedvencei közé is!). Ez a Nézd, ez én vagyok!

A szerzők Győri Bori (a mi Furémónk szerzője is) és Szamarasz Vera, na és az illusztrátor, Dániel András magukban elegek ahhoz, hogy elfogultak legyünk, de itt az alkotás maga is lelkesítő, és végre olyan könyv, amire valaóban rámondható a „hiánypótló” jelző.


A Liget újra és újra előáll valami olyan könyvvel, ami szinte egy párhuzamos valóság része. Most is itt van váratlanul, szinte a semmiből Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai.

Bene Zoltán szövege hibátlanul vicces, egyedi és letehetetlen, az illusztrációk is nagyon ott vannak. Csak annyit modok, hogy Rózsasándor társa Panzasándor, a többit el lehet képzelni, de még inkább ellehet olvasni.


Az egeres könyvekre mindig külön figyelünk, a kicsiknek valók közül nálunk idén mindenképpen a Spuri Gyuri, a postás egér nyert.

Marianne Dubuc, az Állatkarnevál szerzője eúttal is nagyot dobott ezzel az egeres történetböngészővel. És szerencsére itt is van rögtön a folytatás.


Már egyszer írtuk, hogy az év legszebb könyve, de ez a Másik Legszebb! A legkisebb boszorkány Lázár Ervintől Molnár Jacqueline illusztrációival.

A meséről mindig is tudtuk, hogy mennyire jó, de azt ki gondolta volna, hogy még fokozni lehet ezt is a vizualitással. Sikerült, tehát lehet.


És végül egy újabb egeres könyv: Armstrong – Egy egér kalandos utazása a Holdra. A szerző első könyve (a Lindbergh), elsősorban a rajzoknak köszönhetően, hallatlanul népszerű volt.

Vizualitásában az Arstrong sem marad el elődjétől, a sokkal tudatosabban megalkotott szöveg pedig pedig még értékesebbé teszi ezt a könyvet, mint az elődjét.


És akkor még pár cím, aminek szerepelnie kellett volna ezen a listán, ha még sokkal több idő lett volna megírn: Matyi és Sári a világ körülPalkó és apaHétmadár – A Katáng együttes előadásábanA fiú, akit Karácsonynak hívnakSzofi és a MikulásAhol a szív dobbanKuflik a hóbanMese a lótuszvirágrólEsti tündérmesékFöld alatt / Víz alattAz osztály veszteseMatildaViplalaKönnyű, nehéz – EllentétekKréta-rajzPötty JátékKalapos MacskaMabel Jones és az Ijesztő KukacMatyi és Sári mindent megoldCharlie és Lola – Egy valami és még sok más könyv, amelyet sajnálatos módon kifelejtettünk.

Kíváncsian várjuk 2017 könyveit!