Karácsonyi kedvenceink

Még egy utolsó könyves lista karácsony előtt. Bár ez nem olyan tudományos, mint az évközbeni kedvenceink listája, azért megmutatja, milyen benyomásaink vannak a karácsonyi kínálatról (ebben aztán rendesen keverednek az eladási tapasztalatok és a személyes elfogultságok).


A legkisebbeknek szóló könyvek között érthető módon tarolt Nagy Dia 0-1 éveseknek szóló könyve, a Babageometria.

Azonban hasonló népszerűségnek örvend a Mit mond a bagoly? is (valószínűleg a címszereplő átható tekintete miatt).

Korosztályban egy jókorát lépve két piros könyv lett gyorsan a kedvencünk. Az egyik a Mészöly Ágnes és Rofusz Kinga aktuális története, a Hófehér karácsony. Itt az egyetlen problémánk: a könyvből már csak egy példányunk van! (Nem mellesleg a könyv kiadója a Cerkabella, ami azért jó, mert aki most ennek a kiadónak a könyveiből vásárol, egy poszternaptárat kap ajándékba, amin a Hófehér karácsony egyik illusztrációja látható!)

Hófehér karácsony

A másik piros könyv egy folytatás: Márton és Micike a tűzoltóknál. Aki szerette a Winkler-Baranyai páros autószerelős könyvét, most sem fog csalódni. Humoros szöveg + korekt ismeretanyag + nagyszerű rajzok. 

Márton és Micike a tűzoltóknál

Ha már így szóba került az autószerelés... Hosszú Imbusz mester nélkül töltött évek után végre itt a folytatás, a Nyáron nyaralunk, télen szerelünk négy új történetet tartalmaz a világ legjobb autószerlőjéről és háromlábú kutyájáról. Valószínű, hogy ezzel megalapozódik egy újabb Imbusz- és Pudlimász-rajongó nemzedék.

Nyáron nyaralunk, télen szerelünk

Szintén régi a kedvencünk volt a Csimota Könyvkiadó legendás kötete (illetve régen ez inkább egy doboznyi füzet volt), a Londoni mackók. Tóth Krisztina versei most új illusztrációkat kaptak Takács Maritól, a végeredmény egy csodaszép könyv.

A londoni mackók

Akkor most egy pillanatra vissza a karácsonyhoz: nagyon megszerettük a Kálvin kiadó új könyvét, Az első karácsonyt, ami tényleg a legeslegelső karácsonyról szól.

Az első karácsony

Térjünk vissza a folytatásokra, hiszen lett végre új Rumini: Rumini a Fényvizeken! A bagoly és a cica után itt van A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt... És itt vannak a finnek, megjelent egy újabb történet a Lindberg utcából, a Risto Rapper és Spagettifej, amiről korábban már lelkesen írtunk is.

Risto Rapper és Spagettifej

Az igazi meglepetés az volt, hogy a szintén finn és nagyon vagány gyerekregény, a Mi, Banditáék is folytatódik, az új rész címe: Mi, Banditáék és a rablókaraoke.

Mi, Banditáék és a rablókaraoke

Végül, amit a rajongók nagyon vártak, a szintén vagány (de nem finn) Időfutár újabb része, az Időfutár 2. – A királynő palástja!

Időfutár 2. – A királynő palástja

Nem csodálkoznánk, ha úgy emlegetnék a 2013-as évet, mint amikor bekövetkezett a magyar gyerekirodalom gasztronómiai fordulata. A mezőnyből kiemelkedik két feltűnően igényes könyv. Méltán sikeres a Cerkabella kiadótól a Tejbegríz: itt Mautner Zsófi receptjei és egy irodalmi antológia van egybeszerkesztve, ezért is lett a könyv alcíme „Finom irodalom gyerekeknek és felnőtteknek...”, a látvány Kismarty-Lechner Zita munkája, aki igazi (jó értelemben) trendi könyvet alkotott.

Tejbegríz

Szintén nagyon ott van a Pagony konyhai könyve, a Végtelen spagetti – családi receptek, mesés finomságok, ebben Vrábel Krisztina receptjeihez pagonyos könyveket, könyvajánlókat asszociáltak a szerkesztők (vagy fordítva? a könyvekhez asszociálódtak a receptek? nem számít).

A listát folytathatnánk, még van jó pár könyv, aminek itt lenne a helye, de igazságtalanul kihagytuk őket. Sőt vannak olyanok, amelyekről egyszerűen megfeledkeztünk a nagy sietségben, és persze majd bánjuk, hogy miért éppen az maradt ki... Karácsonyig még van idő, megbeszélhetjük személyesen. Találkozunk a Két Egérben!

Jó olvasást! Jó sütés-főzést!