Háziasítható papírállatok – Mi is az a PapPet?

Találkoztatok-e már a PapPet-lényekkel? Most papírlényekre gondoljatok! Olyanokra, amiket ti magatok vághattok ki és hajtogathattok! Szeretitek az ilyet? Perjés Bernadett, a PapPet-játékok alkotója meglepett bennünket egy szabadon felhasználható állatkával! Ide süssetek:

Ha letöltitek a pdf-et, és még egy jó nyomtató is van a közelben, semmi sem állíthatja meg a madárház szaporodását! Fontos, hogy a megszokott nyomtató papírnál vastagabb papírra jó nyomtatni, egész pontosan 120–180 g-os papírra lenne az igazi!

A papagáj csak ízelítő azoknak, akik még sosem találkoztak, vagy épp csak barátkoznak a PapPet immár 17 db-os kollekciójával, és egy kis jutalomjáték azoknak, akik már rég gyűjtik Bernadett állatkáit, varázslényeit. A PapPet-kóstoló második fogását Húsvétra kapjuk majd! 

Jó kérdés persze, hogy ezek a papíros csomagok játékok-e egyáltalán, illetve hogy micsodák is egész pontosan. Bernadett erre a kérdésemre felidézte, milyen az, amikor a WAMP-on sétálgatók közül valaki egyszer csak megkérdezi: „De mire jók ezek? Mire lehet használni őket?” Bernadett csak annyit mond, hogy épp annyi, amennyi: ha örömöt lelünk a színezésben, ha szeretünk vagdosni és hajtogatni, akkor már kész is: ennyi a lényege. Az az idő, amit a közös otthoni alkotással töltünk, legyünk bár gyerekek vagy a gyermeki világot magukban éltető felnőttek, éppen elég értékes, és ha netán a papírhalak és papíroroszlánok később egy bábelőadásban szerepelnek, akkor az már várakozáson felüli. (Maradok a játéknál, mert a PapPet még mindig sokkal inkább játék, mint bármi más. 

Bernadett, ahogy a PapPet szlogenjében is megfogalmazta: teret ad és teret hagy. Célja, hogy grafikusként nagyon jó alapot adjon az alkotáshoz, aztán ő, amint a kezünkben mozogni kezd az olló, szeretne egyre kisebb és észrevétlenebb lenni, szépen a háttérbe húzódni, hadd bontakozzon a gyerekek saját alkotói világa. Azt gondolom, hogy ez nagyon jó és világos cél, de hajoljunk most egy kicsit közelebb a játékokhoz; kezdjük az egyik kedvenccel, a Kerekerdővel! (Az egyszerűség kedvéért eztán mindig csak azt írom, hogy gyerekek, bár tudom, hogy néhány PapPet játék célzottan marad „nehéz”, pontosan azért, hogy a szülőket is odacsalogassa az asztalhoz.)


Lássuk csak! A lapok egynemű, karakteres zöldek, azokon tűnnek fel a levélformák, sok különböző, erős kontúrral megrajzolva. Bernadett tudatosan választotta a színes alapot, hadd tapasztalják meg a gyerekek, milyen érdekes nem fehér alapon színezni! Ha jól megnézitek, ezek az alapszínek a papír sajátjai, nem rájuk nyomott színek. Bernadett ezzel is csökkenti a játékok gyártási költségeit, és ez persze folyamatos kísérletezést jelent a különféle súlyú, színű és minőségű papírokkal. Minden PapPet játékot kis szériában, digitálisan nyomnak. Ha egyszer eléri a PapPet azt a népszerűséget, amely lehetővé teszi a számára, hogy ofszet nyomdában készüljön a sok csomag, még több színnel, árnyalattal gazdálkodhat majd.

A Kerekerdő a Két Egér Könyvesbolt egyik slágere, érdeklődtem is Bernadettnél, vajon miért ez a játék a legvonzóbb? A válasza egyszerre volt objektív, szerény és öntudatos. Azt mondta, mert egyszerűen nagyon jól sikerült. Ha elsétáltok felénk, vagy meglátogatjátok Bernadettet az alkalmi standjain, közelről megnézhetitek a kerekre vágott lombkoronát benne a három madárral, és megmondhatjátok, nektek is ennyire tetszik-e. (Lehet, hogy köztetek sok vadállatos-kivágós rajongó rejtőzik, de lehet az is, hogy a sellők lennének a kedvenceitek.) Hogy mennyire lesz tarka a madarak farka, az persze rajtatok múlik. Izgalmas egy sötétzöld papíron világos színekkel, jó ceruzákkal vagy akár zselés tollal dolgozni...

Bernadett számára a jó alap nem csupán a látvány esztétikai minőségét jelenti, hanem magába foglalja azt is, hogy jól szeretne eligazítani bennünket a lapokon, hogy hamar meglássuk, mi a teendő. Hogy jobban tudja, mire érdemes figyelni, finoman kutatást is végez: kijár a WAMP-ra. Az a tapasztalata, hogy ahány érdeklődő, annyiféle viszony a papírjátékokhoz. Nem mindenki számára magától értetődő egy vágó- vagy egy hajtásjel, a térbeli gondolkodásról nem is beszélve. Többen a gyerekeik unszolására, kitartó érdeklődésére fordulnak vissza a vásári standhoz, hogy adjanak még egy esélyt a játéknak.

Tehát vannak, akik nem értik a PapPet-et, sőt olyanok is, akik csak amiatt, mert a PapPet-es vár kartonból van, már értéktelennek tartják. „Ez csak papír!” És vannak persze olyanok is, akik azonnal ráéreznek a PapPet céljára, sőt, olyanok, akik felnőttként is ácsingóznak egy-egy kivágható tündérmacska után. Bernadett azt mondja, a gyerekeknek szükségünk van arra, hogy gyakorolják a szinezést, a vágást, a hajtogatást, a ragasztást, így az kevésbé fontos, mi történik a PapPet-ekkel miután elkészültek. A készítés folyamata és a készítés öröme a lényeg. Sok óvodában meg is kapják ezt a tapasztalatot, gyakran lát is erre jó példákat, mégis úgy gondolja, sokszor jól jön otthon is, ha van miből kiindulni.

Ő maga gyerekkorától kezdve bensőséges kapcsolatban van a különféle papírokkal, a mai napig gyűjti őket: minden fajtát és minden mennyiségben. Elképzelhetitek, mennyi-mennyi papír lehet otthon náluk... Az interneten való kutakodás pedig a digitális mappáiban okoz nyüzsgést: rengeteg inspirációt kap hasonló területen alkotó művészektől. A magyar gyerekkönyv illusztrátorok közül három alkotót említett: Makhult Gabriellát, Nagy Diánát és Molnár Jaqueline-t. Azt mondta, mindenevő, és most, hogy leírtam a neveket, el is hisszük, ugye? Ami külön adomány, hogy kislánya, Olívia is kiváló „munkatárs”: sokat segít a játékok tervezésében, a sárkányos kivágós ötletét is ő adta, azaz biztatta Bernadettet, abból is legyen PapPet játék, ne tartsák meg maguknak! És lett is.

Bernadett szerint igencsak gyerekcipőben jár még a társadalmunk a kreatív játékokhoz való viszonyát tekintve, ezért is lehet, hogy vannak, akik nem tudnak mit kezdeni a PapPet-tel. Kevés ilyen játék van, nem is olyan rég volt az sem, hogy a méltán híres francia Djeco termékek eljutottak hozzánk. Először ő is kincsként hozta őket haza külföldről, aztán elérhetőek lettek, de azóta is nehéz alternatívát találni rájuk, különösen a magyar termékek körében. Ez utóbbi a számunkra, a Két Egér Könyvesbolt számára különösen fontos, hiszen az egyik fő célunk, hogy egyre több külföldi terméket váltsunk ki magyar, lehetőleg környezetbarát termékkel. Nincs könnyű dolgunk. A PapPet az egyik ilyen ritka élményünk: végre öltöztetős baba, végre papírjáték és itthon készül, a tervezője is magyar. Huhhh. Ráadásul az ára is racionális.

Ugyan a PapPet termékek nem újrahasznosított papírból készülnek, de kifejezetten funkcionális tárgyak. A vár azért készült kartonból, mert az olcsó, nem kell félteni, nem nagy veszteség, ha megsérül. Ha pedig végképp kimerültek a PapPet-jeink, könnyű őket elindítani az újrahasznosítás útján: egyszerűen bedobjuk őket a papírgyűjtőbe. Van még egy nagy előnye a kartonnak: nagyon jól festhető, sőt a festéssel lehelhetünk életet a falakba.

Visszatérve a társadalmunkra, arra, hogy milyen az a tér, ahová ezek a termékek landolnak, kimondhatjuk: valahogy úgy növünk fel, hogy nem feltétlenül mozgunk otthonosan a művészetekben, a kreatív, kézügyességet igénylő közös tevékenységek sok felnőttet inkább frusztrálnak, minthogy inspirálnának. Nehéz változtatni ezen, de talán éppen egy a szülőket és a gyerekeket egy asztalhoz ültető játék lehet az, ami kicsit meglök és elindít még egy olyan felnőttet is, aki szorongva nyúl a papírhoz és a ceruzához. Hogy miért? Mert a bájos lények és a nagy, élettel megtölthető vár úgy tűnik, ellenállhatatlan sok gyerek számára, és innentől kezdve, jó esetben nincs megállás...

A PapPet asztalán heverő tervek közül az egyik egy dzsungeles játék, amely biztosan jó folytatása lesz a Kerekerdőnek. Új színek, új formák, új állatok és növények. Ami pedig az egészen új irányokat illeti: Bernadett következő kísérleteiben nagy szerepet kap majd a textil. Fonós, varrós, esetleg tűnemezelős játékcsemege készül, várjuk is kíváncsian. Addig pedig gyönyörködjetek az új PapPet bagolyban és fiókájában! Gyönyörű tejeskávé alapon lehet most viribölni!


Lásd még: ajándék a cikk olvasóinak – szabadon letölthető PapPet-papagáj (pdf)