Felnőtt irodalmat az ifjúságnak!

A Jelen! novellái nem ifjúságiak (szerencsére), mindegyik az ifjúság számára is jól olvasható igazi felnőtt irodalom. A szövegek többnyire sokkal jobb színvonalúak, mint amilyet az ifjúsági, illetve fiatal felnőtt irodalomnál megszoktunk. A kötetet fel lehet fogni akár valamiféle bevezetésként is a kortárs szépirodalom olvasásába.

A könyvet a nagy sietségben úgy sikerült elolvasni, mintha valami regény lenne, szépen szövegről szövegre haladva sorban (ahogy soha nem szoktam novelláskötetet olvasni). Így aztán tanúja lehettem annak, ahogy jól illeszkedő elemekből felépül egy világ. Hiába dolgoznak a a szerzők nagyon eltérő eszközökkel, az eredmény mégis olyan, mintha összebeszéltek volna. Persze eleve válogatott szövegekről van szó és talán egy erős szerkesztői koncepcióról is, de így is meglepő ez az összhang. Amennyire erős lesz a kötet ettől az egységtől, ugyanebből fakad az egyetlen gyengéje is: a világa szűk, veszélyes, testi és leki nyomorúsággal teli, és csak ilyen. És persze tudjuk, hogy a világ veszélyes és tényleg teli van testi és lelki nyomorúsággal, de nem csak ilyen. A pályázat, amire a szövegek érkeztek, sokkal tágabb teret engedett volna, érdekes lenne érteni, miért maradt az összes szöveg ebben a szűk tartományban. Mit mond ez a jelenünkről.

A novellák között van néhány ismert szerzőnek már máshol megjelent szövege is, mivel ezeket jórészt már olvastam, nehéz ezeket a pályázók novelláival összehasonlítani. Azonban nagyon nagy színvonalbeli egyenetlenséget nem éreztem. Ha némelyik nem is feltétlenül az ízlésem szerint való, egyikről sem tudom azt mondani, hogy ne lenne nyugtalanító és elgondolkodtató. A novellának pedig (többek között) ez a dolga.

Azt nem tudom, hogy mi késztet arra egy tizenévest, hogy elolvassa ezt a könyvet. Azt tudom, ha elolvassa – és ha még nem volt az –, most nagy eséllyel a kortárs irodalom olvasója lesz.


 Jelen! Kortárs ifjúsági novellák (vál. Dávid Ádám és Gáborják Ádám. Móra Könyvkiadó, József Attila Kör, 2016)

A kötet szerzői: Acsai Roland, Bencsik Orsolya, Béres Tamás, Dragomán György, Falussy Móric, Garaczi Zoltán, Gáspár-Singer Anna, Kalapos Éva Veronika, Krusovszky Dénes, Magyar-Nagy Mariann, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Potozky László, Sulyok Rozi, Véssey Miklós.

A könyv bemutatója június 10-én lesz a Vallai Kertben, a bemutatóról, a könyvről és a szerzőkről is jó sokta meg lehet tudni az esemény facebook-oldalán.