Fekete-fehér

A Fekete-fehér a Két egér kalandjai sorozat ötödik kötete.

A Múzeumi Egér és unokatestvére művészeti vizsgálódásának tárgya ezúttal a fekete-fehér. Sétájuk során megismerkednek többféle grafikai technikával, kompozíciós elvekkel, és a fekete-fehér szimbolikájával; szó esik a fotóról, ahogy az absztrakt művészetről is. Mindezek mellett újabb információkhoz juthatunk a művészetkedvelő egerek titkos életét illetően is.

Egerek alkotnak

Korábban már bővebben írtunk arról, hogy mi minden történik a kötetben a Múzeumi Egérrel és unokatestvérével.

Most ejtsünk pár szót a mellékletekről. A Két egér kalandjai mellékleteit az első kötettől kezdve úgy találtuk ki, hogy valamiképpen lehetőséget adjanak az alkotásra (a könyvben szereplő technikák, művészeti filozófiák legalább részbeni személyes átélésére); másfelől segítsenek elmélyíteni, megerősíteni, felidézni a könyvben olvasottakat. A Fekete-fehérben az első típust képviselő mellékletek az absztrakt művészethez kapcsolódnak: az egyikben Hans Arp módszerével alkothatunk, a másikban pedig Fajó János egyik képét értelmezhetjük újra (ez tulajdonképpen egy fekete-fehér kifestő). A másik típusba tartozik az a feladat, amelyben bizonyos alkotások kinagyított részleteinek eredeti helyét kell megkeresni a kötetben. Erre azért is szükség van, mert a könyv most sokkal inkább a kompozícióval kapcsolatos momentumokra koncentrál, mint az ikonográfiai részletekre. És igen, van is a kompozícióval kapcsolatos feladat is van: leegyszerűsített sékák alapján kell felismerni egy-egy képet – némelyiket könnyű lesz, némelyiket elég nehéz…

Részletkereső (itt megvan a szaggatott vonal és kis olló)

[Errata] A mellékletek ezúttal is kivághatók a könyvből. Sajnos az erre utaló szaggatott vonalak és kis ollók lemaradtak az oldalal belső margójáról. Ez ne zavarjon senkit, nyugodtan ki lehet vágni mind a négy mellékletet. (Utána a hátsó borítón lévő zsebben tarthatók, így talán nem vesznek el.)


Adatlap

Cím: Fekete-fehér
Sorozat: Két egér kalandjai
Szerzők: Entz Sarolta, Fekete-Horváth Erika, Jánosi-Halász Rita, Mészáros János
Illusztrátor: Kun Fruzsina

ISBN 978-963-88544-3-8

72 oldal, 215 × 215 mm, kemény borító
Ár: 2490 Ft


A Fekete-fehérről írták:

Nincs átmenet! Itt most minden fekete vagy fehér! (a Meseutca interjúja Entz Sárival)

Fekete-fehér (Szekeres Niki ajánlója a Meseutcán)

Az Irodalmi Jelen ajánlója (Szabó Imola Julianna)

Fekete-fehér: A Két Egér-sorozat új kötete – Fekete András ajánlója (Pagony)