Emilt szeretnék. Még!

„A szöveg a laza, tökös (tényleg az, tessék megnézni!) 4-5 év körüli kisfiú észjárását követi, és az pontosan olyan, mint amikor az otthon rendelkezésre álló, hasonló korú gyerek gondolkodik, majd ennek eredményét ország-világ elé tárja.” Majoros Nóra olvasónaplója egyszerre két Emil-könyvről.

Fonák helyzet, ha az ember olvasónaplót ír egy viccről. Illetve kettőről. Na jó, rímekbe van szedve, és gyerekeknek szól, szupercool illusztrációkkal, de azért a vicc az vicc, amin nevetni ér, de egy olvasónaplóban elmesélni, miről szól, már nem ér. Márpedig itt az van, hogy olvasónaplónak lennie kell.

Vincent Cuvellier és Ronan Badel, francia szerzőpáros mesekönyv-sorozatának magyarul megjelent két részéről van szó: Emil láthatatlan, illetve Emil denevért szeretne. Én meg Emilt szeretnék. Még! Ami az olvasónapló szempontjából újabb zsákutca.

Megpróbálom inkább megfogalmazni, mit szeretek ebben a két könyvben. Először is Emilt. (A borzas haj a gyengém.) Aztán magát a poént, mind a két csattanón hangosan nevettem első olvasáskor. A szöveg a laza, tökös (tényleg az, tessék megnézni!) 4-5 év körüli kisfiú észjárását követi, és az pontosan olyan, mint amikor az otthon rendelkezésre álló, hasonló korú gyerek gondolkodik, majd ennek eredményét ország-világ elé tárja. A szülő meg, a röhögés könnyeitől homályos szemmel gyorsan feljegyzi az utókornak a beszólást, bár biztosan nem olyan remek rímekben, mint ahogy Lackfi János, a kötet fordítója teszi. Annak ellenére, hogy mindkét történet esetében erős a csattanó, a szöveg van annyira izgalmas és friss, hogy nemcsak első, hanem sokadik olvasásra is megunhatatlan. Ugyanez az élmény kíséri a rajzokat. Először a végső, nagy poén nevettet meg, de a két köteten keresztül tobzódó lakberendezési, gasztronómiai, állat- és növénytani, no meg gyermek-morfológiai gegek láttán nem lehet komolynak maradni, hiába az elhatározás.

Azt hiszem, egyetlen megoldás marad, mégpedig a tréning. Ha a Naphegy Kiadó megjelenteti a következő Emil kötetet (kinek kell szólni, hogy ezt gyorsan tegye?!), akkor kérek szépen abból is egy példányt, az edzés végett. Mire végigérünk a nyolc köteten, talán összejön egy komolyan vehető olvasónapló.

Majoros Nóra


Emil láthatatlan. Emil denevért szeretne. Írta: Vincent Cuvellier, rajzolta: Ronan Badel, magyar szöveg: Lackfi János. Naphegy Könyvkiadó, 2014