Egri csillagok

2 690 Ft

A 16. századi magyar történelmet idézi meg az Egri csillagok. Gárdonyi rengeteg szereplőt, történelmi alakot és írói képzelet által megformált figurát mutat be. Az Egri csillagok Bornemissza Gergely életét jeleníti meg. Az ő sorsának alakulását követhetjük végig a gyermekkortól megannyi kalandon, a szerelem beteljesülésén át a várvédő katona tetteiig. A regény két részre tagolódik: az ostrom előtti évek és a néhány hetes ostrom. S bár a középpontban Bornemissza áll, a könyv mégis a török ellen küzdő magyarságnak állít emléket. Az önzetlen hazaszeretet és hazafiság példájával.

Az Egri csillagok a műfaj klasszikus remekműve, amely az egri várvédők hősiességében a hétköznapi erények becsületét állítja vissza. A magyar irodalom egyik legszebb esküszövegét Gárdonyi Géza Dobó Istvánnal mondatja el az 1552-es döntő ütközet előtt:

Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál, feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!

Magvető Kiadó (Fehér Holló Könyvek), 2005

605 oldal, 135 × 210 x 30 mm, kemény borító, vászonkötés

Internetes ár: 2 690 Ft
Listaár: 2 990 Ft